Ako vybrať zavárací hrniec?

Zavárací hrniec v dnešnej dobe už nie je len o zaváraní, zvládne toho oveľa viac. Môžete v ňom nielen konzervovať potraviny, ale aj variť teplé nápoje, polievky či omáčky a všetko to v ňom prihrievať. Môžete si tiež odbehnúť, kam budete potrebovať, priebeh zavárania totiž už nemusíte neustále kontrolovať.

Zavárací hrniec v dnešnej dobe už nie je len o zaváraní, zvládne toho oveľa viac. Môžete v ňom nielen konzervovať potraviny, ale aj variť teplé nápoje, polievky či omáčky a všetko to v ňom prihrievať. Môžete si tiež odbehnúť, kam budete potrebovať, priebeh zavárania totiž už nemusíte neustále kontrolovať.

Doba čítania 5 min.
Klára, redakcia Heureka.sk

Základné delenie zaváracích hrncov

Existujú dva typy zaváracích hrncov, a to elektrický zavárací hrniec, ktorému sa hovorí aj automatický zavárací hrniec a klasický zavárací hrniec, ktorý sa ukladá na zdroj tepla.

Elektrický zavárací hrniec

  • Jednoduché ovládanie

  • Vhodný aj pre úplných začiatočníkov

  • Na zahriatie potrebuje elektrinu

  • Počas zavárania sa nemusíte skoro o nič starať

  • Teplotu si stráži sám

  • Šetrí čas

  • Jednoduchá obsluha

  • Jednoduchá manipulácia

  • Výpustný ventil

  • Bezpečnostné prvky

  • Zvuková signalizácia

  • Je drahší

  • Môže začať kvapkať výpustný ventil

Klasický zavárací hrniec

  • Lacný

  • Vhodný pre každého, kto má rád klasiku

  • Musí byť na sporáku

  • Nutnosť neustále strážiť správnu teplotu na teplomere

  • Časovo náročný

  • Zložitejšia obsluha

  • Náročný na manipuláciu

  • Obvykle nemá výpustný ventil

Na čo sa zamerať pri výbere

Materiál

Jedným z hlavných faktorov, ktoré ovplyvňujú cenu zaváracieho hrnca, je práve jeho materiál. Elektrické zaváracie hrnce sa vyrábajú buď zo smaltu, ktorý je lacnejší alebo z nerezovej ocele, ktorá je drahšia. Klasické zaváracie hrnce sa vyrábajú buď z pozinkovaného plechu, alebo zo smaltu.

  • Smaltovaný zavárací hrniec

  • Cenovo dostupnejší ako nerez

  • Dobrá tepelná vodivosť

  • Pri správnej starostlivosti vydrží smalt dlho

  • Je náchylný na poškriabanie

  • Nesmie sa používať drôtenka ani čistiaci piesok

  • Pokiaľ sa smalt poškodí, nesmie sa v ňom variť

  • Nerezový zavárací hrniec

  • Je odolnejší ako smalt, len tak sa nepoškodí

  • Prípadné odreniny vo vnútri hrnca ničomu nevadia

  • Ľahko sa umýva

  • Je drahší ako smaltovaný hrniec

  • Nižšia tepelná vodivosť

  • Klasický pozinkovaný zavárací hrniec

  • Najlacnejší materiál zaváracieho hrnca

  • Dlhá životnosť

Objem hrnca

Zaváracie hrnce sa vyrábajú o rôznych objemoch. Existujú malé zaváracie hrnce, ktoré majú obsah necelých 7 litrov, stredne veľké zaváracie hrnce ale tiež takí velikáni, ktorí pojmú viac ako 45 litrov. Pri výbere je teda dôležité odpovedať si na to, aký veľký hrniec budete vlastne potrebovať a čo v ňom budete pripravovať.

Pokiaľ vám 30 litrový zavárací hrniec nestačí, môžete si zaobstarať pokojne na 50 litrov

Ovládanie

Elektrické zaváracie hrnce sa dajú ovládať buď otočnými kolieskami, alebo tlačidlami. U klasických zaváracích hrncov je to s ovládaním jednoduché, žiadne tlačidlá a kolieska nie sú pri nich potrebné.

Funkcie

Nazvať niektoré z týchto hrncov iba zaváracími, môže byť zavádzajúce a nespravodlivé. Niektoré dnešné elektrické zaváracie hrnce sú totiž vybavené takými funkciami, o ktorých sa ich pozinkovaným predchodcom s teplomerom ani nesnívalo. - LCD displej je to, čo vás na prvý pohľad pri drahších elektrických zaváracích hrncoch zaujme. Na displeji vidíte, akú máte nastavenú teplotu, priebeh zavárania a ostatné potrebné informácie. - Časovač umožňuje nastavenie doby, počas ktorej bude hrniec pracovať. - Odložený štart umožňuje spustenie zaváracieho hrnca presne v čas, v ktorý potrebujete. - Termostat s reguláciou teploty umožňuje regulovať si teplotu pri zaváraní či varení podľa potreby. Teplota sa dá nastaviť až na 100 °C. - Výpustný ventil majú spravidla elektrické zaváracie hrnce. Je to skvelý doplnok, pretože sa nemusíte ťahať s ťažkým zaváracím hrncom. Stačí len otočiť ventilom. - Zabezpečenie je u elektrických hrncov dôležité, pretože tieto automatické hrnce poskytujú príležitosť si od zavárania odbehnúť. Preto si overte, že zavárací hrniec má poistku proti suchému zapnutiu a ochranu proti vyvareniu vody.

Príkon

Príkon elektrického zaváracieho hrnca sa vyjadruje jednotkou „W“ (watt). Čím vyšší príkon bude, tým rýchlejšie bude proces zavárania prebiehať. Elektrické zaváracie hrnce s najnižším príkonom majú okolo 1000 W, zaváracie hrnce s najvyšším príkonom majú aj 3500 W. Ako taký zlatý stred možno označiť hrnce, ktoré majú 1800 W.

Treba však myslieť na to, že s vyšším príkonom rastie spotreba elektrickej energie.

Ako dlho a nakoľko zavárať?

Každá zaváraná potravina potrebuje svoj čas a svoju teplotu. Zavárať môžete okrem ovocia a zeleniny aj mäso, omáčky či šťavy.

Pri zaváraní muštov si ale dávajte pozor! Mušty zahriatím zväčšujú svoj objem, v úzkom hrdle to môže byť aj 4 centimetre rozdiel, preto na to myslite pri dávkovaní do pohárov, aby vám v zaváracom hrnci nevybuchli.

| Potravina| Teplota v °C|Počet minút|| | ------------- |:----------------:| ------------------: | Čerešne| 80| 30| | Marhule|90 | 30|
| Slivky| 90| 30| | | Hrušky| 90| 30|
| Kyslé uhorky| 90| 30| | | Karfiol| 100| 90| | Guláš| 100| 75| | | Kotlety| 100| 75| | Pečenáče z rýb| 20| 80–95| | | Sirup| 20| 80| |